Waarom gelden er regels voor mestopslag?
Dierlijke meststoffen, zoals paardenmest, bevatten onder andere fosfaat en stikstof. Deze twee stoffen kunnen zorgen voor een vruchtbare bodem.
Maar bij overbemesting kan de grond deze stoffen niet goed meer verwerken waardoor de grond verzuurt. Dit komt voor als mest voor een langere periode direct op de grond opgeslagen wordt.
Daarom bestaat er regel- en wetgeving voor mestopslag.
Schadelijk voor het milieu
Dierlijke mestsoorten, zoals paardenmest, bevatten onder andere stikstof en fosfor. Deze twee stoffen zorgen voor een vruchtbare bodem. Maar overbemesting van grond heeft nadelige gevolgen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als er te veel paarden gebruik maken van een te klein stuk grond, hierdoor moet de grond een hoge hoeveelheid mest verwerken. Door verzuring van de bodem kunnen fosfor en stikstof terecht komen in het grondwater en oppervlakte water. En dat is schadelijk voor het milieu en voor de gezondheid.
Het is daarom verstandig om mest op te slaan in een vloeistofdichte mestvoorziening. Zo voorkomt u bodem- en grondwaterverontreiniging en dus een mogelijke milieuovertreding.
Wat zijn de consequenties van onzorgvuldige mestopslag?
De milieupolitie voert steekproefsgewijs controles uit bij zowel hobbymatige en bedrijfsmatige dierenhouders.
Vaak kom je bij een onjuiste mestvoorziening weg met een eenmalige waarschuwing. Maar je loopt ook al gauw het risico op vervelende boetes. En deze boetes kunnen fors zijn, vooral als er sprake is van een milieudelict.

Wist u dat…
…het storten van gier in sloten in de top 10 van meest voorkomende milieuovertredingen staat?
Bron: Politie.nl/themas/milieu.html
Hoe kunt u een boete voorkomen?
Uiteraard moet uw mestvoorziening voldoen aan de geldende wet- en regelgeving. Maar daarnaast adviseren we om ook rekening te houden met het volgende:
- Zorg dat mest niet naast de mestvoorziening terecht kan komen.
- Plaats een mestvoorziening nooit direct naast open water, zoals een sloot.
- Plaats een mestvoorziening op een ruime vloeistofkerende ondergrond.
- Let op dat mest niet kan wegspoelen. Plaats de mestvoorziening daarom ietwat schuin om mestvocht in een hoek op te kunnen vangen en eventueel af te kunnen voeren.
Voorkomen is beter dan genezen
Informeer daarom bij uw gemeente naar lokale regelgeving voor de opslag van mest. En stel ook aangrenzende buren op de hoogte over uw plannen over mestopslag. Zo verkleint u de kans op klachten, bijvoorbeeld over stankoverlast of overlast van vliegen. Minder klachten resulteert in minder kans op een controle van de milieupolitie.
Geschikte en ongeschikte paardenmest
Paardenmest valt onder te verdelen in drie categorieën. Stromest, geschikte mest en ongeschikte mest.
Stromest
Stromest is paardenmest vermengd met stro. Dit is de beste soort paardenmest, mits de mest vers is.
Geschikte paardenmest
Dit is strorijke verse paardenmest van maximaal 14 dagen oud. De mest dient vrij te zijn van verontreinigingen zoals andere strooisels. Bijvoorbeeld vlas of houtkrullen.
Ongeschikte paardenmest
De meeste paardenmest is ongeschikt mest. Dit is namelijk mest op basis van een ander strooisel dan stro. Of een mix van stro met andere strooisels.
Voorbeelden van vloeistofdichte mestvoorzieningen
Een mestplaat of mestcontainer zijn voorbeelden van goedgekeurde mestvoorzieningen. Maar dan moeten deze voorzieningen uiteraard wel 100% vloeistofdicht zijn.
Door Nijssen Fourages/ 30 augustus 2016