Paardenmest composteren of op de mesthoop?

12 juli 2024 Shares

Home Geen categorie Paardenmest composteren of op de mesthoop?

Door Nijssen Fourages/ 12 juli 2024 Shares

Paardenmest composteren of op de mesthoop?

Heb je gezellig een paar paarden aan huis? Dan heb je één zekerheid in je leven: paardenmest. Wat doe je met al die mest en hoe kom je er op een handige en liefst voordelige manier vanaf? Misschien overweeg je om de paardenmest zelf te composteren? Dan kun je de compost mooi gebruiken voor je eigen moestuin, gazon of als bemesting voor je weide. Maar is paardenmest composteren wel echt zo’n efficiënte oplossing? Of is het beter om een mestcontainer te huren inclusief mestafvoer? Laten we dat eens nader bekijken.

Paardenmest composteren duurt een half jaar

Composteren is een proces van geduld hebben, want het kan wel zes maanden tot een jaar duren voordat de mest is gecomposteerd. Je moet de paardenmest dus lang laten rusten tezamen met organisch tuinafval en keukenafval voordat het bruikbare compost is. Dat is best een lange tijd. Gedurende deze periode moet je de mest regelmatig keren en omscheppen. Zo zorg je ervoor dat alles goed gemengd wordt en het composteerproces optimaal verloopt.

Composteren is een kunst

hand-met-compost

Composteren lijkt makkelijk. Maar het is echt een vak apart en je moet weten wat je doet om het tot een succes te brengen. Er komt nogal wat bij kijken om tot een goed bruikbare compost te komen. Idealiter gebruik je alleen pure paardenmest zonder strooisels. Vlas composteert bijvoorbeeld slecht en hooi of gras kan gaan schimmelen, waardoor het composteerproces wordt verstoord. Een succesvolle composthoop moet uit een mengeling bestaan van groen en bruin organisch materiaal. Groen materiaal, zoals keukenafval en vers tuinafval, zorgt voor stikstof. Bruin materiaal, zoals dorre bladeren en takken, zorgt voor koolstof. De juiste balans tussen deze materialen is belangrijk voor een goed werkende composthoop.

Te veel mest, te weinig ruimte

Als je twee of meer paarden hebt, heb je meestal meer mest dan je kunt composteren. Je composthoop groeit dus eigenlijk sneller dan dat je het kunt laten rusten. Gemiddeld mest je per paard één kruiwagen per dag uit, wat neerkomt op zo’n 100 liter. Dat is een kubieke meter mest elke 10 dagen. Je hebt dus een vrij grote of meerdere compostvoorzieningen nodig om al die mest kwijt te kunnen. Natuurlijk slinkt een composthoop naar mate de tijd vordert, maar de constante aanvoer van verse paardenmest zal in regel toch sneller gaan dan je kunt composteren. Daarnaast mag een composthoop ook niet te hoog worden, er wordt vaak 150 centimeter hoogte aangehouden.

Is paardenmest composteren tegen de regels in?

Paardenmest moet op een vloeistofkerende ondergrond opgeslagen worden, zodat de schadelijke vloeistoffen niet in de grond kunnen vloeien. Een composthoop wordt echter meestal op de open grond aangelegd, wat eigenlijk tegen de regelgeving in gaat. Voor compostering is het belangrijk dat wormen bij het organische materiaal kunnen komen en bij een afgesloten ondergrond is dat niet goed mogelijk.

Composteren of niet?

mestcontainer handig inloopklep

Het zelf composteren van paardenmest kan aantrekkelijk lijken, maar het brengt een aantal uitdagingen met zich mee. Het vergt tijd, ruimte en arbeid om het goed te doen. Voor veel paardenhouders kan een mestplaat of mestcontainer daarom een praktischer oplossing zijn. Vergeet ook niet de mestafvoer. Zo kun je je kostbare tijd en energie besteden aan waar je echt van houdt: het verzorgen en genieten van je paarden.

Bronnen

Voor dit artikel hebben we onderstaande bronnen gebruikt:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *