Keuzegids

Advies over mestcontainers en paardenmest afvoeren

Shares

Home Advies over mestcontainers en paardenmest afvoeren

Door Nijssen Fourages/ 17 december 2022 Shares

Welke mestoplossing past bij u?

Start hier met het vinden van uw mestoplossing

Zoekt u een vervanging voor uw oude mestopslag en wilt u overstappen van een mesthoop naar een mestcontainer? Of krijgt u binnenkort één of twee paarden aan huis en bent u zich aan het oriënteren naar de mogelijkheden? In deze keuzegids adviseren wij u graag, zodat u de beste oplossing vindt voor uw mest en uw paard.

“Weet u zich geen raad met de mest? Wij helpen u graag.”
– Gerard Nijssen


Advies over mestopslag

  1. Waarom heb ik een mestopslag nodig?

    Zowel hobbymatige en bedrijfsmatige dierenhouders zijn wettelijk verplicht om maatregelen te treffen om bodemverontreiniging te voorkomen. Uw mestvoorziening dient te voldoen aan een mestdichte vloer en opstaande randen. Daarnaast mag uitzakkend vocht niet in contact komen met de bodem en het oppervlakte water.

    Lees meer over wet- en regelgeving voor particulieren.

  2. Welke mestvoorziening is het beste?

    Er zijn diverse mestvoorzieningen te koop en te huur. Zoals betonnen mestplaten, mestsilo’s, mestputten en mestcontainers. Wij zijn zelf gespecialiseerd in de verkoop en verhuur van mestcontainers. Dit zijn metalen bakken die speciaal ontwikkeld zijn voor de opslag van mest, zoals paardenmest.

    paardenestcontainer met zeil openen

    Bijkomend voordeel is dat de mestcontainers verplaatsbaar zijn. Dit betekent dat u geen vergunning hoeft aan te vragen voor het plaatsen van een mestcontainer. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een betonnen mestplaat, deze is immers permanent en niet verplaatsbaar.

  3. Welk formaat mestcontainer heb ik nodig?

    Dit is een veelgestelde vraag. En natuurlijk ook begrijpelijk. Want hoe groot moet uw mestcontainer zijn om alle mest in op te slaan?

    kruiwagen-paardenmestAls vuistregel kunt u onthouden dat er in 1 m³ ongeveer 10 volle kruiwagens passen. In een mestcontainer van 6 m³ kunt u dus circa 60 kruiwagens met mest kiepen.

    Hoeveel kruiwagens kiept u per dag? En hoeveel mensen gaan er gebruik maken van de paardenmestcontainer? En hoe vaak wilt u de container laten legen?

    Welk formaat mestopslag past bij u?

  4. Moet ik een vergunning aanvragen?

    Nee, als u een mestcontainer laat plaatsen hoeft u geen vergunning aan te vragen. Het is wel belangrijk dat de paarden mestcontainer op uw eigen terrein wordt geplaatst. Als u twijfelt over uw situatie adviseren wij u contact op te nemen met uw gemeente. Wat betreft de mestadministratie dient u als bedrijfsmatige paardenhouder een administratie bij te houden. Hobbymatige paardenhouders hoeven dit niet, wij raden aan een mestcontainer van maximaal 10 m³ te gebruiken voor het opslaan van hobbymatige paardenmest.

  5. Moet de container volledig afsluitbaar zijn?

    Nee, dit hoeft wettelijk niet. Maar uw gemeente kan hier wel regels voor hebben. Een afsluitbare mestcontainer met overkapping is vaak gebruikelijk als u een mestcontainer wilt plaatsen in een woongebied. Zo wordt eventuele overlast zo veel mogelijk voorkomen.

    Voor meer informatie kunt u contact opnemen met uw gemeente.

  6. Kan ik mijn kruiwagen makkelijk legen?

    Na het uitmesten is er niets fijners dan de kruiwagen met mest te kiepen in de mestcontainer. Let daarom goed op of de paardenmest container beschikt over een inloop gat met een klep. En dat het inloopgat ook breed genoeg is voor uw kruiwagen.

  7. Hoe lang mag een paardenmestcontainer blijven staan?

    Een mestcontainer mag zo lang blijven staan als u dat wilt. Mits de paardenmestcontainer op uw eigen terrein staat. Als u een container huurt bij Nijssen Fourages dan dient u de container minimaal één jaar te huren en elk jaar minimaal twee keer te laten ledigen door Nijssen Fourages.

  8. Waar moet ik rekening mee houden bij het plaatsen van een mestcontainer?

    Heeft u voldoende ruimte voor een mestcontainer? En kan een vrachtwagen gemakkelijk de locatie bereiken voor het plaatsen en ledigen van de container? Wij moeten op een afstand van maximaal 5 meter van de container kunnen komen met onze vrachtwagen.

    Let ook op of de ondergrond solide genoeg is, waardoor de container voor mest niet kan wegzakken. Plaats de mestcontainer op een verharde en vlakke ondergrond. Wij raden af om de mestcontainer direct langs een sloot te plaatsen.

    Waar op letten bij plaatsen van mestcontainer?

  9. Voor wie zijn mestcontainers geschikt?

    Mestcontainers zijn geschikt voor particulieren (hobbyisten) en bedrijfsmatige dierenhouders, zoals maneges. Voor elke hoeveelheid paardenmest beschikken wij over een geschikte mestcontainer.

  10. Helpt een afsluitbare mestcontainer tegen stankoverlast?

    Een overkapping heeft geen grote invloed op het verminderen van stankoverlast. Het doel van een overkapping is om verwaaiing van de paardenmest te voorkomen. Daarnaast zorgt een overkapping ook dat regenwater niet in de mestcontainer kan lopen. Ten slotte is het aanzicht van een dichte mestcontainer wat frisser.


Interesse in een mestcontainer?

Bekijk Alle Mestcontainers

 


Advies over mest afvoeren

  1. Wat is het verschil tussen hobbymatige mest en bedrijfsmatige mest?

    Een hobbymatige dierenhouder houdt dieren zonder gebruiks- of winstdoeleinden. Daarnaast wordt er geen subsidie ontvangen. Dieren worden dus gehouden als gezelschapsdier of voor educatieve doeleinden.

    Het verschil is uiteindelijk de wetgeving. Alleen mest van bedrijfsmatige dierenhouders valt namelijk onder de meststoffenwet. Dit betekent dat er een uitgebreide mestadministratie moet worden bijgehouden. Als bedrijfsmatige dierenhouder is het dus belangrijk om een dienstverlener te vinden die u van de juiste documentatie kan voorzien voor uw administratie.

  2. Ik weet niet zeker of ik een hobbymatige dierenhouder ben, wat nu?

    Weet u niet zeker of u een hobbymatige dierenhouder bent? Bekijk dan MijnRVO.nl voor meer informatie.

  3. Hoe vaak wordt een mestcontainer gemiddeld geleegd?

    Dit is totaal afhankelijk van het formaat mestcontainer, het aantal dieren, het soort dieren en hoe vaak u zelf uitmest. Als u een container huurt is de voorwaarde dat de mestcontainer minimaal twee keer per jaar wordt geledigd door Nijssen Fourages. Neem vrijblijvend contact met ons op voor advies over mestafvoer en mestcontainers.

    Paardenmest-stro-drollen

    Als voorbeeld: stel u heeft vier paarden en u huurt een zes kuub paardenmestcontainer. Dan wordt de container gemiddeld drie keer per jaar geleegd.

  4. Welke soort mest mag wel en welke soort mag niet?

    Wij zijn hoofdzakelijk gespecialiseerd in mest van paarden. Maar we zamelen ook gemengde mest in afkomstig van kinderboerderijen en dierentuinen.

    De paardenmest zamelen we in op basis van vrijwel elke stalbodembedekking. Dus vlasmest, stromest en zaagselmest.

    Heeft u een specifieke mestsoort, zoals varkensmest of koeienmest? Dan adviseren wij om hier een specialist voor in te schakelen.

  5. Kan een mestcontainer op afroep worden geleegd?

    Ja, bij ons laat u altijd uw mestcontainer legen op afroep. Tenzij u graag op vaste momenten uw container wil laten legen, zodat u er geen omkijken naar heeft.

    Het voordeel van mestafvoer op afroep is dat u zelf in de hand heeft hoe vaak uw mestcontainer geleegd wordt. Wij hanteren geen minimaal aantal ledigingen per jaar. U heeft dus totale vrijheid.

    Bij de eerste lediging van uw paardenmestcontainer is het belangrijk dat u aanwezig bent. Naast dat u kunt kennis maken met onze chauffeur kunnen we ook bepaalde zaken afstemmen. Zoals gewenste tijdstippen of een hek die met een sleutel geopend dient te worden. Bij de volgende ledigingen weet onze chauffeur de weg te vinden en is het niet meer noodzakelijk dat er iemand aanwezig is.

  6. Is mest afvoeren alleen geschikt voor bedrijven?

    Nee, mestafvoer is geschikt voor iedereen die met mest te maken heeft. Zowel voor particulieren, hobbyisten en bedrijfsmatige paardenhouders. En het is ook geschikt voor iedere hoeveelheid paardenmest.

    Heeft u een of twee paarden of pony’s? Dan hebben we hier een oplossing voor. Bent u de eigenaar van een manage en zoekt u een oplossing voor de mest van vijftien paarden? Dan hebben we hier ook een geschikte mestvoorziening voor.

    We nemen graag uw situatie met u door voor een passende oplossing.

    Mest afvoeren voor particulieren.

  7. Hoe wordt de mestcontainer geleegd?

    Als u ons de mest laat ophalen komen we langs met een grote vrachtwagen. Deze vrachtwagen heeft een kraan waarmee de mest uit de mestcontainer, mestput of mesthoop wordt opgeknepen. De mest nemen we mee en de mestopslag laten we bij u staan. We wisselen dus geen mestcontainers door.

    Mestwagen-Nijssen-Fourages

    Het is belangrijk dat u voldoende ruimte heeft om uw mestvoorziening te laten legen. Wij moeten tot maximaal 5 meter van de mestopslag kunnen komen om de mest af te voeren. Een eventuele heg of stenen muurtje is hierbij geen probleem, als onze kraan maar de mestopslag kan bereiken.


Interesse in mest afvoeren?

Bekijk Paardenmest Afvoer


Alle mestcontainers bekijken

alle-paardenmestcontainer-uitvoeringen

Bekijk hier alle soorten en uitvoeringen paardenmestcontainers.

Heeft u een andere vraag?

Bel: 0252 – 674 041 | Of stuur ons een mail

Door Nijssen Fourages/ 17 december 2022 Shares