Welk formaat mestcontainer heb ik nodig?

18 mei 2023 Shares

Home Mestopslag Welk formaat mestcontainer heb ik nodig?

Door Nijssen Fourages/ 18 mei 2023 Shares

Welk formaat mestcontainer heb ik nodig?

Hoe groot moet uw mestopslag zijn? Deze vraag wordt vaak aan ons gesteld. De mestproductie van uw paarden is de belangrijkste factor om rekening mee te houden. Als ezelsbruggetje hanteren we dat één kuub mestopslag gelijk staat aan tien volle stalkruiwagens paardenmest. Er zijn echter ook andere variabele waar u rekening mee moet houden.


Alle mestcontainers bekijken

alle-paardenmestcontainer-uitvoeringen

Bekijk Alle Mestcontainers
van 1.600 liter tot en met 15m3


Hoeveel kruiwagens mest heeft u per week?

Bij het bepalen van het juiste formaat mestcontainer is het aantal paarden dat u heeft de belangrijkste factor. Over het algemeen geldt namelijk dat hoe meer paarden u heeft, des te groter de container moet zijn om voldoende mest op te kunnen slaan voordat het afgevoerd wordt.
kruiwagen-paardenmest

Het is echter belangrijk om te realiseren dat de mestproductie per paard sterk kan variëren, afhankelijk van factoren zoals voeding, ras en activiteitenniveau. Daarnaast spelen zaken als weidegang, het type strooisel en de hoeveelheid strooisel ook een rol in de totale mestproductie.

De eenvoudigste manier om de mestproductie te meten, is door het aantal volle kruiwagens te tellen.

Als particulier met paarden als hobby, heeft u waarschijnlijk een goed idee van hoe vaak u uw stal moet uitmesten en hoeveel kruiwagens u vult met paardenmest. Dit geeft u een indicatie van de gemiddelde mestproductie per week.

Voor maneges of pensionstallen, waar meerdere paardenhouders actief zijn, kan het moeilijker zijn om de mestproductie nauwkeurig te schatten. In dit geval is het raadzaam om samen met de andere stalhouders gedurende een week bij te houden hoeveel volle kruiwagens paardenmest er worden verzameld. Dit geeft een beter beeld van de hoeveelheid mest die opgeslagen of afgevoerd moet worden.

Het is echter belangrijk om te beseffen dat deze turfweek mogelijk geen volledig accuraat beeld geeft van de totale mestproductie, aangezien er variaties kunnen optreden afhankelijk van verschillende factoren.

Punten om rekening mee te houden zijn bijvoorbeeld:

 • Zijn alle paarden deze week op stal aanwezig?
 • Turft u in de zomer of de winter? In de winter staan paarden en pony’s vaker in de stal, wat leidt tot meer mestproductie.

Met het eindresultaat kunt u een goede schatting maken van het mestverbruik per periode op uw manege of pensionstal.

Bent u bezig met het huisvesten van paarden aan uw eigen stal en heeft u hulp nodig bij het maken van een nauwkeurige schatting? Neem dan gerust contact op met onze ervaren mestspecialisten.


– Partners van Fourages –

timestables-logo artis-logo politie-logo klstables-logo

1 m³ = 10 kruiwagens (van 100 liter)

kruiwagen-paardenmestNa het turven komt u erachter hoeveel kruiwagens met mest er gemiddeld gekiept worden per week. Stel dit zijn circa 12 kruiwagens. Dan betekent dit dat u per week 1,2 m³ paardenmest opslaat.

 • paarden-mestcontainer-basic-mestbak

Met een 6 m³ mestcontainer zou deze na ongeveer 5 weken vol zijn en geledigd moeten worden. Dit komt doordat 6 m³ gedeeld door 1,2 m³ gelijk is aan 5 weken.

Als u dit te snel vindt, kunt u overwegen om te kiezen voor een 10 m³ of 15 m³ mestcontainer. Deze paardenmestcontainers zijn respectievelijk na ruim 8 of 12 weken vol (10 / 1,2 = 8,3 | 15 / 1,2 = 12,5).

Hieronder vindt u een overzicht van de leverbare formaten van onze mestcontainers:

 • 6 m³ = 60 kruiwagens
 • 10 m³ = 100 kruiwagens
 • 15 m³ = 150 kruiwagens

Hoe vol mag een mestcontainer?

Wij doen niet moeilijk over een ‘kleine kop met mest’ zo nu en dan op de paardenmestcontainer. Kiest u voor een afsluitbare mestcontainers dan moet u rekening houden dat de container wel dicht kan na het uitmesten.

Deze container uitvoeringen kunt u dus niet tot over de rand vullen met paardenmest, omdat anders de container niet meer juist afgesloten kan worden.


Heeft u een budget voor mestafvoer?

Het kostenaspect is ook belangrijk bij het kiezen van de juiste formaat mestcontainer. Grotere containers hebben over het algemeen hogere aanschaf/huur kosten, maar kunnen op de lange termijn kostenbesparend zijn omdat u minder vaak mest hoeft af te laten voeren.


Hoe veel ruimte heeft u op uw terrein?

De paarden mestcontainers zijn verkrijgbaar in verschillende formaten. Maar hiervoor heeft u natuurlijk wel ruimte nodig op uw terrein. Hieronder vind u de afmetingen van de containers, de klep/zeil en cabrio uitvoeringen hebben daarnaast hendels die deels uitsteken.

Afmetingen van de mestcontainers

 • 1,6 m³ / 1.600 liter

  Afmeting: 1.600 x 1.100 x 1.400 mm (l*b*h)


 • 6 m³ / 6.000 liter

  Afmeting: 3.000 x 2.300 x 1.100 mm (l*b*h)


 • 10 m³ / 10.000 liter

  Afmeting: 4.500 x 2.300 x 1.100 mm (l*b*h)


 • 15 m³ / 15.000 liter

  Afmeting: 5.360 x 2.160 x 1.450 mm (l*b*h)

Voordat u besluit om een mestcontainer te huren of te kopen, is het essentieel om rekening te houden met de volgende twee punten:

Controleer de beschikbare ruimte waar u de mestcontainer wilt plaatsen en zorg ervoor dat deze goed past. Meet de ruimte nauwkeurig op en overweeg ook het openingsmechanisme van de container. Vergeet niet om van tevoren de kant van het openingsmechanisme door te geven, zodat de container optimaal kan worden geplaatst.

Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is voor de vrachtwagen om bij de mestcontainer te komen. Denk hierbij aan de breedte van de toegangsweg en eventuele obstakels die in de weg kunnen staan. Een vlotte toegang tot de mestcontainer is zorgt voor een efficiënte afvoer en minimale hinder op uw terrein.


Welke combinatie past bij u?

Hoe groot uw mestcontainer moet zijn hangt dus af van verschillende factoren, namelijk:

 1. Aantal kruiwagens mest per week.
 2. Hoe vaak u de mestcontainer per jaar wil laten legen.
 3. Wat uw budget is.
 4. Of u voldoende ruimte heeft om de bak te plaatsen.

Alle mestcontainers bekijken

alle-paardenmestcontainer-uitvoeringen

Bekijk Alle Mestcontainers
van 1.600 liter tot en met 15m3


Neem contact met ons op voor vrijblijvend advies!

Met jarenlange ervaring in mestopslag en -afvoer, hebben wij al talloze klanten geholpen bij het kiezen van de juiste mestcontainer. Onze uitgebreide expertise stelt ons in staat om snel inzicht te krijgen in uw specifieke behoeften.

Wij nodigen u uit om uw situatie met ons te bespreken. Ons team staat klaar om u vrijblijvend te adviseren over de ideale mestcontainer die perfect bij uw situatie past.

Bel: 0252 – 674 041 | Of stuur ons een mail

8 Reacties op “Welk formaat mestcontainer heb ik nodig?

  1. Beste Van der Meulen,

   Dank voor uw vraag. Uw aanvraag wordt per email behandeld, wij nemen spoedig contact met u op.

   Team Nijssen Fourages

  1. Beste Jill, dank voor uw vraag en uw interesse. Helaas bieden wij onze dienstverlening alleen aan in een gedeelte van Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *