Open of afsluitbare mestcontainer?

22 mei 2023 Shares

Home Mestopslag Open of afsluitbare mestcontainer?

Door Nijssen Fourages/ 22 mei 2023 Shares

Open of afsluitbare mestcontainer?

Wat is beter, een open of afsluitbare mestcontainer?

Een afsluitbare mestcontainer biedt diverse voordelen ten opzichte van een open mestcontainer die de moeite waard zijn om te overwegen voordat u een container op uw terrein plaatst. Hoewel overkappingen mogelijk hogere kosten met zich meebrengen, kunnen de lange termijn voordelen een positieve impact hebben op uw privéterrein of paardenbedrijf.

open-of-gesloten-mestcontainer-vergelijking
Open of gesloten mestcontainer

Beperk de stank van uw mesthoop

Een afsluitbare mestcontainer zorgt allereerst voor aanzienlijke vermindering van stankoverlast. Het afsluitbare zeil beperkt de verspreiding van onaangename geuren, waardoor zowel uzelf, bezoekers/klanten als buren kunnen genieten van een frissere lucht. Een overkapping wordt daardoor door gemeentes ook gezien als een geur beperkende maatregel.

Ongedierte en vogeloverlast verminderen

Het verminderen van ongedierte en vogeloverlast is belangrijk. Paardenmest dient als een voedselbron voor vogels, met name voor eksters, kraaien en meeuwen, die aangetrokken worden door de insecten, wormen en andere ongewervelde die zich in de mest bevinden. Het toevoegen van een overkapping aan de mestcontainer vormt een barrière die de vogels buiten houdt.

Echter, paardenmest kan ook ratten en muizen aantrekken vanwege de warmte die ontstaat tijdens het composteringsproces. Met name in de winter worden ze vaak aangetroffen. Om hinder van deze ongedierte te verminderen, is het raadzaam om de inloopklep altijd gesloten te houden.

paardenestcontainer met zeil openen

Zorgt voor minder mestvocht.

De overkapping van de mestcontainer speelt ook een belangrijke rol bij het reguleren van de vochtigheid van de mest. Door regenwater tegen te houden, voorkomt de overkapping dat uw mest te nat wordt. Dit is vooral belangrijk omdat mest een beperkt absorberend vermogen heeft. Bij een periode van hevige regenbuien kan de mest veranderen in een natte, zware massa. De mate waarin regenwater een probleem vormt, hangt af van drie factoren:

  1. De hoeveelheid mest die uw dieren produceren: Als u meerdere paarden heeft en dus een grotere mestproductie, zal het absorberende vermogen van de mest in uw container ervoor zorgen dat er minder mestwater ontstaat.
  2. Het type strooisel dat u in de container doet: Gooit u alleen de drollen in uw mestcontainer of voegt u ook strooisel toe? Mest met strooisel heeft een hogere absorptiewaarde, waardoor het meer regenwater kan vasthouden voordat het verzadigd raakt.
  3. Periode van het jaar: In de wintermaanden verdampt er minder vocht uit de mestcontainer in vergelijking met de zomer.

Het hebben van droge paardenmest heeft meerdere voordelen. Overtollig vocht kan namelijk de kwaliteit van de mest aantasten en de afbraakprocessen verstoren, waardoor het minder compact wordt. Bovendien maakt natte mest het omzetten van de mest zwaarder. Als u een grotere container of mestplaat heeft, kan zwaardere mest ervoor zorgen dat uw mest afvoer dienstverlener mogelijk niet alles kan meenemen vanwege hun maximale gewichtslimieten. Dit kan resulteren in extra kosten, aangezien de vrachtwagen vaker langs moet komen om dezelfde hoeveelheid mest op te laden.

Verbetert de uitstraling van uw terrein.

Naast functionele voordelen draagt een afsluitbare mestcontainer ook bij aan de esthetische uitstraling van uw terrein. Door de mest op een georganiseerde en nette manier op te slaan, creëert u een opgeruimde omgeving die zowel visueel aantrekkelijk is als professioneel oogt. Dit kan vooral van belang zijn als u bijvoorbeeld een manege, paardenfokkerij of een pensionstal runt, waar een verzorgde uitstraling een positieve indruk kan achterlaten bij bezoekers en potentiële klanten.


Mestcontainers en mest afvoeren

mestcontainer-modellen-nijssen-fourages

Bekijk Mestcontainers
Containeruitvoeringen van 1.600 liter t/m 15m3


– Partners van Fourages –

timestables-logo artis-logo politie-logo klstables-logo

Wat voor soort overkapping werkt voor mij het beste?

Bij het overwegen van een overkapping voor uw mestcontainer zijn er verschillende belangrijke factoren waar u rekening mee moet houden om de beste keuze te maken.

Waterafvoer: Voorkom ophoping van water op het afdekzeil

Zorg ervoor dat het afdekzeil van de overkapping zo ontworpen is dat water er gemakkelijk vanaf kan stromen. Door waterophoping te voorkomen, worden scheuren in het zeil voorkomen en hoeft u niet constant water van de overkapping te verwijderen. Bovendien voorkomt u hiermee dat stilstaand water een broedplaats wordt voor muggen, waardoor u ook de aanwezigheid van muggen op uw terrein beperkt.

Stormbestendigheid: Span het zeil strak om schade te voorkomen

Het is essentieel dat u het afdekzeil strak kunt spannen, zodat het bestand is tegen hevige stormen. Een loshangend zeil vangt namelijk veel wind en kan gemakkelijk afscheuren tijdens een storm. Daarnaast is het belangrijk om te kiezen voor een stevig materiaal dat scheuren voorkomt.

Gemakkelijk openen en sluiten van de overkapping

Het openen van uw mestcontainer moet soepel verlopen, zodat u zonder hulp van een partner of stalgenoot de mest op de mesthoop kunt kiepen. Kies daarom voor een systeem dat soepel functioneert en deze taak licht maakt. Laten we eerlijk zijn, het uitmesten is een dagelijkse klus die gemakkelijk moet kunnen worden uitgevoerd.

Mestcontainer-uitvoering-tegen-geuroverlast-en-verwaaiing-mest

Bekijk Cabriocontainers
Paardenmestcontainer met inloopklep en afsluitbare cabriokap.

Heeft u verdere vragen? Neem contact op met onze mestspecialisten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *