Paardenmest ophalen voor bedrijf en particulier

22 december 2022 Shares

Home Mest afvoeren Paardenmest ophalen voor bedrijf en particulier

Door Nijssen Fourages/ 22 december 2022 Shares

Paardenmest ophalen voor bedrijf en particulier

Wilt u paardenmest laten ophalen door een mestbedrijf? Deze vorm van mestafvoer is zowel geschikt voor bedrijfsmatige en hobbymatige paardenhouders. Het maakt niet uit of u eigenaar bent van een manege, of dat u als particulier twee paarden aan huis houdt. Mestafvoer kan bij ons vanaf elke hoeveelheid en soort mest.

Mestwagen-Nijssen-Fourages

Bekijk Paardenmest Afvoeren
Voor particulieren en bedrijven


– Partners van Fourages –

timestables-logo artis-logo politie-logo klstables-logo

Paardenmest ophalen voor bedrijven inclusief rVDM

Maneges, pensionstallen en andere bedrijfsmatige paardenhouders zijn bij het afvoeren van de mest verplicht om gebruik te maken van het realtime en digitaal vervoersbewijs dierlijke meststoffen (rVDM).

Ritten die gereden worden onder een rVDM moeten worden uitgevoerd door een geregistreerde intermediair die staat ingeschreven bij de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO).

De vrachtauto’s die de geregistreerde intermediair gebruikt voor het uitvoeren van de mesttransporten moeten speciaal zijn uitgerust met GR/GPS apparatuur. Deze apparatuur fungeert als sleutelrol in de meldingen die worden gedaan via het e-cert systeem van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Een complex verhaal, maar gelukkig nemen wij als mestvervoerder het leeuwendeel voor u uit handen. Onderstaand geven we een toelichting hoe dit voor u eruit ziet. En welke stappen er achter de schermen worden uitgevoerd bij een mesttransport.


Zowel bedrijven en particulieren kunnen bij ons terecht.


Hoe werkt mestafvoer met het rVDM?

Het rVDM is een digitaal transportdocument wat wordt ingevoerd door de mestvervoerder. Hierin staan onder andere gegevens van de mestafvoerder, u als leverancier en de afnemer van de mest.

Gegevens die de mestvervoerder nodig heeft van u als leverancier om meldingen te doen en voor de documentatie en het mesttransport zijn:

 • Bedrijfsnaam
 • Adresgegevens
 • Contactgegevens
 • UBN nummer
 • KVK nummer of Vestigingsnummer
 • Relatienummer RVO

Daarnaast heeft u een account nodig op e-cert.nl wat valt onder de NVWA, deze kunt u als bedrijf aanmaken via E-Herkenning.

De bovenstaande gegevens hoeft u in principe maar één keer aan uw mest dienstverlener door te geven.

Let op: Heeft u meerdere bedrijven of vestigingsnummers op hetzelfde adres? Controleer dan achteraf of dit goed staat aangegeven op de documentatie.


Meldingen maken voor het rVDM

Nadat alle basisgegevens in het systeem staan meld de vervoerder het transport vooraf aan op het e-cert portaal. Waarna tijdens het uitvoeren van het transport de mestvervoerder realtime meldingen maakt met behulp van de GR/GPS apparatuur in de mestvrachtwagen.

De leverancier (u als bedrijfsmatige paardenhouder) en de afnemer van de mest krijgen na het lossen een melding dat de rit is voltooid.

Het is daarna aan u als leverancier en de afnemer om binnen 7 dagen de ritgegevens op het rVDM te controleren en te bevestigen via uw e-cert account.

Overzicht meldingen via rVDM:

Het rVDM werkt via zes meldingen, elke melding brengt gegevens mee die digitaal op het rVDM worden ingevoerd. Zoals u kunt zien hoeft u alleen een actie uit te oefenen bij de bevestigingsmelding die na het vervoer plaatsvind.

Melding
Vooraanmelding
Startmelding
Laadmelding
Weegmelding
Losmelding
Bevestigingsmelding
Melding door
Vervoerder
Vervoeder
Via AGR/GPS
Vervoeder
Via AGR/GPS
Leverancier en Afnemer
Wanneer?
Voor het vervoer
Voor het vervoer
Realtime
Realtime
Realtime
Na het vervoer

Hoe en welke meldingen er precies gemaakt moeten worden hangt af van de soort mest die wij moeten afvoeren en de bestemming van deze mestsoort. Voor bedrijfsmatige paardenhouders zijn er in principe twee smaken:

 • Heeft u stroijke paarden- of ponymest wat wordt gelost bij een substraatbereider? Dan gelden de regels voor maatwerk vervoer.
 • Al het andere paarden- of ponymest valt onder standaard vervoer.

Het verschil in meldingen tussen standaard en maatwerk vervoer leggen we hieronder verder toe.

Wilt u meer informatie over de verschillen in de mestsoorten? Lees dan ons artikel over het verschil tussen strorijke en ongeschikte paardenmest.


We halen mest o.a. op bij Artis en de Bereden Politie.


Verschil tussen maatwerk en standaardvervoer rVDM

Bij zowel standaard- en maatwerk vervoer moet u de paardenmest op laten halen door een geregistreerde intermediair. Maar de verplichtingen voor de mestvervoeder bij het transport zijn groot, deze verschillen leggen we hieronder toe.

Mestafvoer bij standaard vervoer

Bij standaard vervoer is het wegen, bemonsteren en analyseren van de paardenmest verplicht.

De bemonstering vindt plaats tijdens het laden en wordt naar het laboratorium gestuurd voor analyse. De RVO gebruikt de analyse en de weging om de hoeveelheid afgevoerde stikstof en fosfaat te berekenen.

De RVO voegt de mineraalgegevense automatisch toe aan het rVDM, deze gegevens kunt u achteraf vinden bij Mijn dossier op mijn.rvo.nl.

Meer informatie over standaard vervoer kunt u vinden op: rvo.nl – rVDM – Standaard vervoer


Mestafvoer bij maatwerk vervoer

Bij het vervoer van stroijke paarden- of ponymest naar de substraatbereider hoeft de mestvervoerder geen laadmelding door te geven, waardoor het mogelijk is voor de vervoeder bij meerdere paardenhouders mest bij te laden tot één vracht. Een voordeel hiervan is dat de mestvervoerder efficiënter om kan gaan met het wagenpark.

Daarnaast hoeft het wegen, bemonsteren en analyseren van de mest bij dit type maatwerk vervoer ook niet plaats te vinden. Wat per keer kosten bespaart ten opzichte van mest onder standaard vervoer.

Samenvattend zorgt de uitzonderingspositie van strorijke paardenmest wat na de substraatbereider gaat ervoor dat mestvervoeders vaak minder kosten hoeven te maken ten opzichte van standaard vervoer.

Meer informatie over maatwerk vervoer kunt u vinden op: rvo.nl – rVDM – Maatwerk vervoer

 

Heeft u verdere vragen over het rVDM of de mestadministratie?

Neem contact op
Vrijblijvend advies van mestspecialisten


Paardenmest ophalen voor particulieren

Particulieren met een paard aan huis hebben ook een oplossing nodig voor alle paardenmest. Een oplossing is de mest laten afvoeren door een officieel geregistreerd mestbedrijf.

We hebben een aantal tips waar u op kunt letten:

 1. Haalt het vervoersbedrijf uw type paardenmest op? U heeft bijvoorbeeld stromest, vlasmest of andere soort mest vermengd met een stalstrooisel. Sommige bedrijven halen namelijk alleen strorijke paardenmest op. Vraag er dus altijd even naar tijdens uw zoektocht naar een mestbedrijf.
 2. Wanneer wordt de mest bij u opgehaald? Heeft u de vrijheid om de mest op afroep op te laten halen door het bedrijf? Of zit u vast aan gezette momenten, zoals één keer per vier weken? Vraag ook na wanneer het mestbedrijf bij u in de buurt rijdt. Want deze bedrijven rijden vrijwel altijd vaste routes in Nederland.
 3. Heeft u meer dan 5 paarden? Dan bent u verplicht om een mestboekhouding bij te houden. Wij kunnen met de controlerende instantie uw ledigingsoverzicht overleggen en zo uw mestboekhouding gedeeltelijk uit handen nemen.
 4. Zoekt u een totaaloplossing voor mestopslag en mestafvoer? Dat kan ook bij sommige mestbedrijven. Zo heeft u in een keer een goede oplossing voor de paardenmest. U huurt dan bijvoorbeeld een speciale mestcontainer in combinatie met paardenmest ophalen.

Mestcontainers en mest afvoeren voor particulieren

mestcontainer-modellen-nijssen-fourages

Bekijk Mestcontainers
Containeruitvoeringen van 1.600 liter t/m 15m3


timestables-logo artis-logo politie-logo klstables-logo

Zo werkt mestafvoer bij Nijssen Fourages

En nu een klein stukje over ons. Want wij kunnen u wellicht helpen aan een oplossing voor de mest. Mestcontainer.com is onderdeel van Nijssen Fourages. We zijn een officieel geregistreerde mestvervoerder.

Voor zowel particulieren, hobbyisten en bedrijfsmatige paardenhouders verzorgen we het ophalen van paardenmest. Zowel op vaste dagen en op afroep. We rijden vaste routes in onder andere Noord-Holland, Utrecht, Zuid-Holland, Noord-Brabant, Gelderland en delen van Flevoland en Zeeland.

Alle soorten paardenmest voeren we af. Het type strooisel maakt ons niet veel uit. De meest voorkomende mest die we afvoeren is stromest, vlasmest en krullenmest.

Waar halen we mest op?

Hoofdzakelijk rijden we onze routes in de Randstad. We halen paardenmest op in Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Brabant, Gelderland en delen van Flevoland en Zeeland.

Mestwagen-Nijssen-Fourages

Zo rijden we bijvoorbeeld elke maandag in regio A en elke dinsdag in regio B, enzovoorts. We vragen onze klanten om tijdig de mestcontainer of mestplaat vol te melden bij ons. Zo kunnen we hier goed mee rekening houden met onze planning.

Mijn Paardenmest Afvoeren
Voor particulieren en bedrijven


Paardenmest ophalen kosten

De kosten van mest ophalen zijn afhankelijk van uw vestigingsplaats en van de hoeveelheid paardenmest. De hoeveelheid mest wordt standaard aangegeven in kuub.

Daarbij speelt ook het type mest nog een rol zo is er verschil tussen strorijke mest en ongeschikte mest. Wij halen zelf hoofdzakelijk paardenmest op bij maneges, pensionstallen, boerderijen, dierentuinen en particulieren.

Wat is de prijs van mest ophalen bij Nijssen?

We vragen u vriendelijk om een gratis offerte bij ons op te vragen zodat wij een vrijblijvende prijsopgave voor u kunnen maken. Vertel ons uw situatie en uw wensen en wij sturen u een zo gericht mogelijke offerte. Bellen kan natuurlijk ook: (0252) – 674 041.


Gratis mest op laten ophalen?

Helemaal gratis mest laten afvoeren. Kan dat?

Vooral particulieren zijn op zoek naar goedkoop paardenmest afvoeren. En dat is ook niet zo gek. Want thuis of privé paarden houden kost veel geld. Tsja, paarden houden is een mooie hobby, maar helaas ook een dure hobby.

paardenmest-bij-boerderij
Foto: Duurzaamdeurne.net

En waar bespaart u liever op? Op de verzorging van uw paard? Of op het afvoeren van de mest? Dat lijkt ons duidelijk. Wij hebben een artikel geschreven met 8 tips die u kunnen helpen bij het afvoeren en ophalen van paardenmest.

Voor elk budget is er een oplossing voor mestafvoer te vinden. Voor goedkope mestafvoer moet u in regel wel wat meer tijd en moeite stoppen. Wilt u er geen omkijken naar hebben, dan betaalt u hier wel wat meer voor.


Vrijblijvende prijsopgave voor paardenmest ophalen?

We sturen u graag een prijsopgave voor het ophalen van uw paardenmest. En we denken ook graag met u mee om een geschikte oplossing voor u te vinden.

Laat een berichtje achter of bel ons op. We hopen u snel te spreken.

Offerte aanvragen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *