Mest afvoeren van particuliere paardenmest: 8 tips

19 januari 2022 Shares

Home Mest afvoeren Mest afvoeren van particuliere paardenmest: 8 tips

Door Nijssen Fourages/ 19 januari 2022 Shares

Mest afvoeren van particuliere paardenmest: 8 tips

Heeft u uw paarden of pony’s gezellig aan huis staan? Of krijgt u binnenkort paardjes aan huis? Wat doet u dan met alle mest? Voor veel particuliere paardenhouders is mestopslag en mest afvoeren een lastig punt. Maar het is wel belangrijk om de mest goed geregeld te hebben, want elke dag komt er weer nieuwe paardenmest bij.

In dit artikel geven we acht tips voor particulieren om eenvoudig, goedkoop en snel van paardenmest af te komen.

Mestcontainers en mest afvoeren voor particulieren

mestcontainer-modellen-nijssen-fourages

Bekijk Mestcontainers


Hoe mest afvoeren voor particulieren

Disclaimer

Let op: Wij raden altijd aan om bij uw gemeente te informeren naar de lokale regelgeving voor de afvoer van mest. Zo voorkomt u vervelende situaties en eventuele boetes. Onderstaande acht tips dienen voor u als inspiratie.

1. Mest uitrijden of uitstrooien op eigen land

Particuliere paardenhouders leggen vaak een eigen mesthoop of mestbult aan. De mest blijft dan een lange tijd liggen om het composteringsproces in gang te zetten. Hierdoor wordt verse mest omgezet in vaste mest. Vervolgens wordt de mest uitgestrooid of uitgereden over een (eigen) stuk land.

Dat lijkt een goede oplossing, maar er kleven nadelen aan:

Het composteringsproces duurt ongeveer een jaar. Waardoor de groeiende mesthoop op de kleinere erven voor ruimtegebrek kan zorgen. De oplossing is om de mesthoop vaker om te scheppen. Maar dit is een tijdrovende en intensieve werkzaamheid.

Ook mag een mesthoop niet in direct contact staan met de grond. Meststoffen mogen namelijk niet wegvloeien in de bodem.

Hierdoor ontstaat namelijk overbemesting van de grond waardoor de bodem verzuurt en het grondwater wordt aangetast. Dit wordt als een milieudelict gezien en bij een controle van de milieupolitie kunnen er flinke boetes worden geschreven.

Ook onstaat er een risico van wormbesmetting onder u paarden. Dit komt doordat er een kans is dat paardenmest schadelijke wormen bevat. Deze blijven in leven als tijdens het composteren niet de benodigde temperatuur wordt gehaald.

Zo kan na het uitstrooien van de vaste mest de wormen op het land terecht komen. Het gras wat vervolgens groeit gaan uw paarden op grazen, waardoor ze besmet kunnen raken met deze wormen met alle gevolgen van dien.

Voordelen

 • Geen kosten voor mestafvoer.

Nadelen

 • Strenge regels voor mestopslag.
 • U kunt niet het hele jaar door mest uitrijden.
 • Eigen stuk land nodig.
 • Composteren duurt lang.
 • Risico op wormenbesmetting.


2. Gratis mest voor mensen met moestuin of volkstuin

Paardenmest op basis van stro is een gewilde bodemverbeteraar voor mensen met een moestuin of volkstuin. Zijn er mensen met zo’n tuintje bij u in de buurt? Dan kan het geen kwaad om ze eens een bezoekje te brengen en een balletje op te gooien.

moesttuin-volkstuin-paardenmest-mest
Foto van: Zietroen.com

Het kan zomaar zijn dat de tuinders heel graag gebruik willen maken van de vaste mest. Het kan zijn dat ze de mest gratis bij u ophalen. Maar stel ook voor dat u zelf de mest langs wil brengen bij de volkstuintjes. Of er zelfs voor wil betalen, mocht dat nodig zijn.

Voordelen

 • Mogelijkheid om gratis mest kwijt te raken.
 • Misschien krijgt u wel verse groente of fruit in ruil voor de mest.

Nadelen

 • Niet alle moestuinders maken graag gebruik van paardenmest.
 • Moestuinders nemen maar een bepaalde hoeveelheid mest af.


3. Collectief mest afvoeren

paardenmestcontainer-basic-mestbak-paardenmest
Basic Mestbak van Mestcontainer.com / Nijssen Fourages

Zijn er in de buurt meerdere particulieren met paarden aan huis? Dan is het mogelijk om samen een mestvoorziening aan te schaffen. Zoals een betonnen mestplaat of een vloeistofdichte paardenmestcontainer.

Van deze mestopslag kunt u met meerdere mensen gebruik maken. Het voordeel is dat u de kosten kunt delen van zowel de huur of aanschaf van de mestvoorziening maar ook van de mestafvoer.

Voordelen

 • Met elkaar de kosten delen.
 • Complete ontzorging van de mestafvoer
 • Nette oplossing voor uw mest

Nadelen

 • De ene paardenhouder zal meer mest afvoeren dan de ander.
 • Waar komt de mestvoorziening te staan?

Bekijk Mestcontainers


4. Paardenmest wegbrengen bij manege of pensionstal

Woont u in de buurt van een manege of pensionstal? Dan kunt u navraag doen of u gebruik mag maken van de betreffende mestvoorziening.

kruiwagen-met-paardenmest-kiepen-bij-mestplaat-manege-in-de-buurt
Foto: Horses.nl

Maneges en pensionstallen betalen voor de mestopslag en voor de mestafvoer van veelal strorijke mest. Het is dus verstandig om aan te geven dat u bereid bent om te betalen om uw mest langs te mogen brengen.

Voordelen

 • Mestafvoer wordt geheel geregeld.

Nadelen

 • Niet alle mest wordt geaccepteerd, zoals mest met vlas.
 • U blijft afhankelijk van de manege of pensionstal voor de afzet van uw mest.


5. Mest afvoeren door een boer

Sommige particuliere paardenhouders laten de mest ophalen door een vriendelijke boer in de buurt. Vaak is dit tegen betaling. Maar sommige boeren halen kosteloos de mest op omdat ze de vaste mest gebruiken als bodemverbeteraar voor hun landbouwgrond. U kunt ook aangeven dat u zelf de mest wil langs brengen bij de boerderij en hier bereid voor bent om voor te betalen.

paardenmest-bij-boerderij
Foto: Duurzaamdeurne.net

Veehouderijen beschikken zelf over een grote mestopslag. U kunt vragen of u hier uw mest bij mag storten tegen betaling. Het is aan te raden om hier een vaste prijs voor af te spreken per lediging. U kunt ook een vaste prijs afspreken voor één jaar. Dit is, afhankelijk van uw onderhandeling, vaak goedkoper.

Voordelen

 • Mestafvoer wordt geheel geregeld.

Nadelen

 • Niet alle mest wordt mogelijk geaccepteerd.
 • U blijft afhankelijk van de boer voor de afzet van uw mest.
 • Het kan zijn dat de boer plotseling stopt met het ophalen van de mest.


6. Mest laten ophalen door loonbedrijf of loonwerker

Loonbedrijven werken in opdracht van andere bedrijven. Zij beschikken over diverse loonwerkers en landbouwvoertuigen.

Een van de klussen die loonbedrijven aannemen is het uitstrooien van mest over landbouwgrond. Daarom zijn loonbedrijven vaak op zoek naar mest dat geschikt is als bodemverbeteraar.

Misschien ‘loont’ het om met een loonbedrijf in uw buurt contact op te nemen met de vraag of ze uw mest willen hebben.

Voordelen

 • Mestafvoer wordt geheel geregeld.

Nadelen

 • Niet alle mest wordt mogelijk geaccepteerd.
 • U blijft afhankelijk van de loonwerker voor de afzet van uw mest.


7. Plaats een online advertentie

Op websites zoals Marktplaats.nl en Facebook.com kunt u een advertentie plaatsen voor het ophalen van uw paardenmest. Binnen een mum van tijd bereikt u een grote groep Nederlanders die misschien interesse hebben in uw paardenmest.  We hebben een aantal tips voor u over het maken van uw mestadvertentie:

marktplaats-advertentie-paardenmest-ophalen

Tip 1: Schrijf een duidelijke titel

Schrijf een duidelijke titel. Dit is het eerste dat mensen lezen. Zeker op Marktplaats.nl is het belangrijk dat u een goede titel schrijft. Plaats in de titel zoveel mogelijk zoektermen die mensen intikken in de zoekfunctie van Marktplaats.nl. Zoals: paardenmest, paarden mest, vaste mest, verse mest, et cetera.

Tip 2: Omschrijf duidelijk wat u aanbiedt

Maak een aantal foto’s van de mest en laat ook zien hoe eenvoudig uw locatie bereikbaar is voor bijvoorbeeld een auto met aanhangwagen. Vertel in de beschrijving van de advertentie wat voor soort mest het is, op basis van welke strooisel en hoe oud de mest is. Vergeet ook niet te vermelden hoe veel mest het betreft en of de mest worm-vrij is.

Tip 3: Gratis mest ophalen?

Ook hier geldt het cliché: ‘voor niets gaat de zon op’. Een veel gemaakte ‘fout’ is dat particuliere paardenhouders de mest gratis willen laten ophalen. Het is verstandiger om in de advertentie aan te bieden dat u de mest gratis langs wil brengen. Of een vergoeding betaalt als iemand de mest bij u ophaalt. Het is gebruikelijk dat u voor mestafvoer betaalt maar met een advertentie kunt u deze prijs zelf bepalen. Lees meer over het schrijven van een goede marktplaatsadvertentie.

Voordelen

 • U plaatst binnen een uur een advertentie.
 • Groot bereik in heel Nederland.

Nadelen

 • Meerdere aanbieders van gratis paardenmest.
 • Kans dat mensen eenmalig opzoek zijn naar uw mest.


8. Mest laten ophalen door een mesttransportbedrijf

Wilt u geen zorgen hebben om de mest. Dan raden we aan om mest op te laten halen door een professioneel mestbedrijf.

Bij de meeste mestbedrijven kunt u een mestvoorziening huren welke geleegd wordt wanneer de voorziening vol is. U huurt bijvoorbeeld een mestcontainer welke u kunt laten legen op afroep. Alles wordt verder voor u geregeld.

Onze mestwagen die de mest op komt halen.

Veel particulieren met een paar paardjes aan huis huren een mestbak van 6 kuub of een kleine rolcontainer van 1.600 liter. U heeft totaal geen omkijken naar de mest. Het nadeel is dat dit wel een van de duurdere oplossingen is voor particuliere mestafvoer.

Maar bent u op zoek naar gemak, zonder dat u vele uren tijd kwijt bent aan het wegbrengen van mest met een aanhangwagentje? Dan is het zeker een idee om eens een vrijblijvende offerte op te vragen wat mestafvoer in uw situatie bedraagt.

Het is ook mogelijk gebruik te maken van een eigen mestvoorziening. En dat u alleen de mestafvoer laat verzorgen door een transportbedrijf.

Voordelen

 • Alles wordt goed geregeld.
 • Ruime keus aan mestcontainers.
 • U voldoet 100% aan wet- en regelgeving.

Nadelen

 • Niet de goedkoopste oplossing.
 • Niet veel specialisten in Nederland.

Bekijk Paardenmest Afvoeren


Alle mestcontainers bekijken

alle-paardenmestcontainer-uitvoeringen

Bekijk hier alle soorten en uitvoeringen paardenmestcontainers.


Mest afvoeren?

Bel: 0252 – 674 041 | Of stuur ons een mail

Paardenmest weggooien in de groencontainer?

Mag u paardenmest weggooien bij het GFT-afval? Nee, dit mag niet. Mest valt namelijk niet onder groente-, fruit- of tuinafval.

7 Reacties op “Mest afvoeren van particuliere paardenmest: 8 tips

 1. Goeiemorgen,
  Ik heb 7 paarden staan in Huldenberg ,Belgie,en zoek iemand om maandelijks de mest op te halen,kan u mij contacteren of dit mogelijk is,
  Met vriendelijke groeten, Goedele Peys

 2. Hallo : ik heb 8 paarden staan in Bocholt Belgie , en ben op zoek naar een oplossing om mijn paardenmest maandelijks te laten ophalen. Wij wonen tegen de Nederlandse grens.
  Als u een oplossing heeft kan u mij steeds contacteren op het nummer +32 468/41.72.15 MVG Jaenen Johny

 3. Beste, we hebben 3 paarden staan in Brasschaat, België. Is het mogelijk om bij ons een container te plaatsen en de mestophaling om de 2 á 3 maanden te doen?
  Wat is hiervoor de prijs? Kan u mij hiervoor een mailtje sturen aub?
  Vriendelijke groeten.

  1. Wij hebben 3 paarden staan in Helenaveen. wat kost het om bij ons een container te plaatsen? Betalen we per lediging? Hoor graag van u

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *